Handige websites & apps die het leesplezier van kinderen kunnen vergroten

Hoe laat je kinderen met dyslexie leeskilometers maken? Met leuke websites, apps en spelletjes natuurlijk. Lees onze tips!

Lisette Vermeulen
Dyslexiebehandelaar & Orthopedagoog


 

Veel kinderen met dyslexie houden niet van lezen. Zij zeggen dat lezen saai en lastig is, of dat er te weinig plaatjes in boeken staan. Het is voor ons, maar ook voor ouders en leerkrachten moeilijk om deze kinderen tóch de broodnodige leeskilometers te laten maken. Want, wat zijn nu eigenlijk leuke websites? Welke handige apps bestaan er? En hoe kun je (thuis) spelenderwijs oefenen? Hieronder geven we tips!

Goede websites

Superboek
Superboek is onderdeel van Passend Lezen. Kinderen (tot 18 jaar) met een leesbeperking kunnen gratis lid worden van Passend Lezen. Hiermee krijgen ze onbeperkt toegang tot Superboek. De collectie van Superboek bestaat uit zo’n 11.000 jeugdboeken en 20 tijdschriften. Er kunnen bijvoorbeeld boeken in Jumboletters worden besteld (maximaal 3 titels per maand) en binnen 3-5 werkdagen valt een boek dan (gratis!) op de mat.
Zie voor meer informatie: passendlezen.nl

Yoleo
Yoleo is een online leeromgeving, waarbij kinderen zelf een kamer kunnen ‘inrichten’. Door boeken te lezen kunnen ze punten verdienen om deze kamer mooi te versieren. Via Yoleo kunnen kinderen kiezen uit verschillende boeken, die worden voorgelezen. Tegelijkertijd kunnen kinderen meelezen door de handige meeleescursor.
Veel kinderen zijn enthousiast over Yoleo. En het goede nieuws is dat Yoleo sinds januari 2019 gratis is bij een lidmaatschap van de openbare bibliotheek. Én kinderen tot 18 jaar zijn ook gratis lid van de bibliotheek. Lid worden van de bieb is dus 2x een goed idee!
Zie voor meer informatie: yoleo.nl

Afbeelding

Meeluisterboek
Met een meeluisterboek kunnen zwakke lezers luisteren en lezen tegelijk. Kinderen lezen een ‘echt papieren boek’, terwijl ze online meeluisteren met de ingesproken tekst.

Hoe werkt het? Op de achterkant van een meeluisterboek staat een code, die kinderen op de website meeluisterboek.nl invullen. Zo komen ze bij de ingesproken tekst. Ze kunnen meelezen in het boek, terwijl het boek voorgelezen wordt.
De boeken kunnen gekocht worden via makkelijklezen.nl, maar veel boeken kunnen ook gratis geleend worden bij de bibliotheek.

Handige apps

Er zijn veel apps op de markt die het lezen en schrijven iets gemakkelijker te maken. Dit zijn twee gratis apps verkrijgbaar via de Google Play Store en Apple App Store:

SnapType
Bij SnapType kan een foto gemaakt worden van een werkblad. Kinderen kunnen het werkblad digitaal invullen. Vervolgens kan het werkblad geprint, gemaild of gedeeld worden (met bijvoorbeeld de leerkracht).

Speechnotes
Soms hebben kinderen moeite met het fysieke schrijven en lukt typen ook nog niet zo goed. Dan is Speechnotes handig. Bij deze app kan tekst gewoon ingesproken worden. De tekst wordt omgezet en vervolgens kan de tekst geprint, gemaild of gedeeld worden.

Leuke taalspelletjes

Natuurlijk kan leren lezen en schrijven ook spelenderwijs. Dit zijn leuke apps met taalspelletjes verkrijgbaar via de Google Play Store en Apple App Store:

ONL: Pelle Flitst
Deze app is speciaal bedoeld voor kinderen met dyslexie, maar ook kinderen zonder dyslexie zullen het leuk vinden. Pelle Flitst doe je met z’n tweeën. Eén speler leest de woorden hardop en de ander geeft aan of het goed gelezen is. Het is een handige app om spelenderwijs te oefenen met lastige klanken.

Afbeelding

ONL: Pelle Puzzelt
Het idee voor Pelle Puzzelt is bedacht door dyslectische kinderen zelf. Het stimuleert kinderen op een leuke manier om buiten de taallessen of dyslexiebehandelingen ook met taal bezig te zijn. Het is een woordspel dat uit 18 verschillende woordzoekers bestaat. Aan het eind van iedere opgeloste woordzoeker, verschijnt een ‘geheim’ woord.

Woord Snack, Woord Meester & Woordentuin
Bij deze spelletjes is het de bedoeling om van losse letters woorden te maken en zo steeds op een hoger niveau te komen. Leuk voor jong en oud!

Afbeelding

Meer informatie?