Reality check: Close reading

De methodiek Close reading zou leerlingen activeren en hen helpen zich te verdiepen in complexe teksten. De theorie lijkt veelbelovend, maar werkt het in de praktijk ook? Ik probeer het uit in de groep waar ik een aantal weken inval.

Lisette Visser-Buurman
Onderwijsadviseur & Expert Taal-Lezen


 

Maandagmiddag, thematijd! Ik sta voor de groep 7-8 waar ik een aantal weken inval en de kinderen kijken elke dag weer uit naar thematijd. Het is vandaag de bedoeling dat de kinderen zich verdiepen in een tekst over plantenkunde.

Naast mijn werk als onderwijsadviseur sta ik geregeld voor de klas. Voor mij is dat een uitgelezen kans om theorie en praktijk te verbinden. Vandaag heb ik mij voorgenomen om de methodiek Close reading eens aan een ‘reality check’ te onderwerpen. Close reading zou leerlingen activeren en hen helpen zich te verdiepen in een complexe tekst. De theorie erover lijkt veelbelovend, maar werkt het in de praktijk ook?

De eerste stap is het vinden van een geschikte tekst. Ik heb verschillende teksten gezocht op internet, en ik kies er een uit van wikikids. Er staan flink wat moeilijke woorden in. Dat levert, als het goed is, een mooie uitdaging op voor de kinderen in mijn klas. Tijdens het zoeken vraag ik me af wat precies een geschikte lengte van de tekst is. Zal ik 2 of 3 kopjes behandelen? Ik kies uiteindelijk voor drie. De betekenis van een aantal moeilijke woorden zoek ik van te voren op. En ik zorg dat ik een plaatje klaar heb staan op het digibord om mijn uitleg visueel te maken.

We gaan aan de slag!

Na de lesintroductie lezen de leerlingen en ik de tekst afwisselend in delen voor. De eerste keer verkennen we de kopjes en illustraties. Daarna lezen we de tekst een tweede keer en gaan we in op de moeilijke woorden. Omdat we de tekst al eens hebben gelezen, zijn sommige betekenissen al duidelijk geworden.

Het is gaaf om te zien hoe de leerlingen met elkaar bespreken wat de juiste beschrijvingen of definities zijn van de begrippen in de tekst. Ze luisteren kritisch naar elkaar en vullen elkaar aan doordat ik ze aanspoor om verder te denken. Dat is al een mooi resultaat. Al snel kom ik erachter dat de lengte van drie kopjes te groot is. Mooi leerpunt voor mijzelf!

In de verdere les heb ik nog een aantal van deze ontdekkingen gedaan die ik graag met je zou delen. Kom je over ook naar de cursus Close reading? Dan vertel ik je meer over de achtergronden en deel ik mijn praktische tips met je. Hopelijk zie ik je dan!

Cursus Close Reading

Meer informatie?